Sabtu

Gajah Boleh Berenang ?

Gajah ternyata sangat sukakan air dan nampaknya, 3 pengkaji Australia tahu apa sebabnya. "Nenek moyang gajah berasal dari bangsa akuatik," kata Ann Gaeth dan koleganya dari Universitas Melbourne yang meneliti embrio & fetus dari gajah dalam sebuah projek istimewa di Afrika Selatan. Mereka juga turut menemukan fakta bahwa ginjal gajah memiliki kesamaan dengan bangsa ikan dan katak. Fosil mereka juga membuktikan bahwa belalai meraka berfungsi sebagai snorkel, organ yang membantu mereka agar boleh bernafas lama dalam air.


INFO PASAL GAJAH LAGI :

Gajah merupakan haiwan daratan terbesar di dunia. Terdapat 2 spesies gajah di dunia.

1)Gajah Asia
2)Gajah Afrika
3)Gajah Kerdil Malaysia

Gajah Afrika merupakan haiwan daratan terbesar di dunia. Sepanjang 55 juta tahun terdapat 500 spesies gajah yang dikenalpasti dan hanya dua spesies yang masih kekal iaitu Gajah Asia dan Gajah Afrika. Spesies Gajah Asia dan Gajah Afrika mula berpecah kira-kira dua juta tahun dahulu. Dari jurai keturunan spesies Gajah Asia terhasillah gajah mammoth yang bagaimanapun kini telah pupus.

Gajah Asia berbeza daripada Gajah Afrika dari segi telinganya yang kecil sedikit, mempunyai dahi yang rata, dan dua bonggol di kepalanya merupakan puncak tertinggi gajah, berbanding dengan Gajah Afrika yang mempunyai hanya satu bonggol di atas kepala. Selain itu, hujung belalai Gajah Asia hanya mempunyai 1 bibir, sementara Gajah Afrika mempunyai 2 bibit di hujung belalai. Kedua-dua jantina Gajah Afrika mempunyai gading sementara hanya gajah jantan Asia yang mempunyai gading yang jelas kelihatan.

Gajah juga pernah digunakan dalam perperangan sebagai gajah perang, yang digunakan bagi menyerang musuh.
Related Posts with Thumbnails

0 Komen:

Catat Ulasan